Borsakredi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Türkiye’nin Uydu ve Uzay Teknolojileri Sektöründeki Gelişmeler

Türkiye’nin Uydu ve Uzay Teknolojileri Sektöründeki Gelişmeler

Borsa Kredi Borsa Kredi - - 4 dk okuma süresi
0

Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Umut Yıldız, Uydu ve Uzay Teknolojileri Hakkında Konuştu

NASA’dan sonra uzay teknolojileri ve uydu hizmetleri alanında çalışmalar yapan Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri’nde Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Umut Yıldız, Türkiye’deki takım uydu çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Takım Uydu Teknolojisiyle Nesnelerin İnterneti ve Yer Gözlem Hizmetleri Sağlanacak

Umut Yıldız, Türkiye’deki takım uydu çalışmalarının nesnelerin interneti (IoT) haberleşmesi ve yer gözlem hizmetleri için kullanıldığını belirtti. Dünya genelinde takım uydu teknolojisinin yeni olduğunu ifade eden Yıldız, Türkiye’nin bu alanda hızlı bir şekilde ilerlediğini ve dünyada ilk yapanlardan biri olduğunu söyledi.

Takım Uydular, Veri Konusunda Daha Etkili Sonuçlar Sağlıyor

Yıldız, takım uyduların bir araya getirilmiş küçük uydu grupları olduğunu ve tek bir uydunun aynı noktaya dönmesinin günümüz teknolojisiyle uzun sürebileceğini belirtti. Ancak takım uyduların kısa süre içinde tekrar aynı noktaya gelebildiğini ve bu sayede veri konusunda daha etkili sonuçlar alındığını söyledi.

Uydu Sayısı Arttıkça Takip Süresi Kısalacak

Umut Yıldız, Plan-S tarafından bugüne kadar gönderilen ve testleri başarıyla geçen 5 test uydusu ile dünyanın farklı bölgelerinden veri alabildiklerini ifade etti. Uydu sayısının artmasıyla birlikte aynı noktadan yeniden geçme süresinin kısalacağını belirten Yıldız, ikinci fazda 84 uyduya çıkılacağını ve takip süresini yarım saate düşüreceklerini söyledi. Üçüncü fazda ise 280 uydu gönderileceğini ve uydunun Dünya’nın aynı noktasından geçiş süresinin 5 dakikaya ineceğini ifade etti.

Felaket Durumlarında Takım Uyduların Önemi

Umut Yıldız, takım uydularının felaket durumlarında önemli bir rol oynayacağını belirtti. Özellikle depremler gibi acil durumlarında iletişim hatlarının arıza görebileceğini ve takım uyduları sayesinde iletişim kurmanın mümkün olacağını ifade etti. Ayrıca, takım uydularının acil durumlarda internet çekmese bile ‘acil’ mesajları gönderme imkanı sağlayacağını söyledi.

İklim Değişikliği ve Diğer Veri Toplama İmkanları

Uydu teknolojisinin sadece iletişim değil, aynı zamanda diğer veri toplama imkanları da sağladığını belirten Yıldız, iklim ve sıcaklık değişikliği gibi konuların yanı sıra lojistik firmalarının gemilerini ve konteynerlerindeki soğuk zinciri takip edebileceğini söyledi. Ayrıca, enerji hatlarında ve su kaynaklarında oluşabilecek sorunları da takip edebileceklerini ifade etti.

Türkiye’nin Uzay Ekosistemi

Umut Yıldız, Türkiye’de uzay teknolojilerine olan ilginin arttığını ve gençlerin uzaya ilgilerinin çoğalmasını sağlamak istediğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye’de uzay ekosisteminin kurulmasını ve bilim merkezlerinin artmasını istediğini belirtti. Yıldız ayrıca, üniversitelerde ders verme konusunda da istekli olduğunu ve öğrencilere faydalı olmayı hedeflediğini söyledi.

Ay Projesi ve Türkiye’nin Bilimine Katkı

Umut Yıldız, Türkiye’nin uzay programı kapsamında küçük bir Ay Projesi geliştirmeyi planladıklarını ve bu sayede dünyanın bilimine ve toplumuna katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile yapılan programların devam edeceğini ve uzayla ilgili projelerin önemini anlatacak fı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir