Resmî kurumların dışında faaliyet gösteren ve bağımsız olarak çalışan sosyal, politik, hukuki, çevresel ve kültürel amaçlar neticesinde ilerleyiş sağlayan kuruluşlardır. Kâr amacı gütmezler, gönüllülük usulü ile çalışan alırlar ve bağışlar ile üye ödemeleri sağlarlar.
Sivil toplum örgüleri sendika, oda, vakıf ve dernek isimlerine bölünerek işlev gösterirler. Bu kuruluşlar her kesimden insana yardım etme amacı güder. 3. Sektör işlerinden daha çok çevresel olanıdır. Kitle örgütlerinden de içerik ve anlamsal olarak ayrılırlar.
Dernekler ve Sivil Kuruluşlar
Sivil kuruluşlar, dernekler ile aynı klasmanda değildir demek doğru olmaz. Ama bu kurumlar için aynı demek de doğru olmaz. Çünkü amaçları benzer olsa da kuruluş biçimleri ve asıl gereksinimleri farklıdır. Bu kuruluşlar arasındaki ilişkiyi ve farkı STK Hizmetler ile öğrenmek mümkündür.
Dernek Kurmak İçin Gerekenler
Kurulacak bir dernek ya da sivil örgüt için belirli prosedürler vardır. İzin gibi şartlar barındırmayan bu prosedürlerde bazı belgeler gereklidir. Dernek kurmak için gerekli belgeler şunlardır:
- Kuruculara ait ad, soyadı, yerleşim ve sicil kaydı bulunan imzalı belgeler,
- Kurucu üyelerin imza attıkları tüzük metinleri,
- Tüzel ya da gerçek kişilerin doldurup imzaladıkları kuruluş bildirim formu,
- Yabancı kurucu üye bulunuyor ise Türkiye’de ikamet etme hakkının bulunduğu belge,
- Kiralanan bir yapı var ise kontrat belgesi gerekli belgelerdir.
Herhangi bir birey ya da grup, dernek kurmak istiyorum diyor ise bu belgeleri tamamlamalıdır. STK Hizmetler üzerinden ayrıntılı bilgi sağlanabilir.