GENÇLERE İŞ VE AŞ ANA GÜNDEM
Siyaset ve iş dünyasının önemli isimlerinden Esen Ermiş Ertürk pandeminin Türkiye ve Dünya ekonomisine etkileriyle ilgili resmi sitesinden bir değerlendirme yazısı paylaştı.Sosyal medya ve basından yoğun ilgi gören yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.
“Dünya Ekonomik Forumu Salı günü bir rapor yayınladı ve buna göre risk yöneticileri, koronavirüs salgınının bir sonucu olarak uzun bir küresel durgunluk bekliyor.(Resesyon)
Risk yöneticilerinin yarısı dünyada iflaslar ve endüstri konsolidasyonu, endüstrilerin toparlanamaması ve özellikle gençler arasında yüksek işsizlik seviyeleri bekliyor.
Pandeminin dünya çapında yıkıcı bir ekonomik etkisi olmasına rağmen, Asya ülkeleri çok daha hızlı toparlandı.Özellikle 2020’de sadece ılımlı bir düşüş yaşayan ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Çin için 2021’de reel GSYİH’de % 8,2 büyüme öngördü.
Genel olarak, erken dönem halk sağlığı müdahaleleri ve hükümetlerin mali desteği sayesinde, yükselen ve gelişmekte olan Asya ekonomilerindeki ülkelerin bu yıl GSYİH’da % 8’lik bir büyüme görmesi bekleniyor. Avrupa ise 2021’de GSYİH’da yalnızca% 5,2’lik bir büyüme görecekken, Amerika Birleşik Devletleri için bu rakam sadece% 3,1.
Salgın boyunca, Türkiye ekonomisi , emsallerinin çoğundan çok daha iyi bir performans gösterdi .
Türkiye , tarihsel olarak büyük bir dizi ekonomik paketle ekonomiye ivme kazandırdı. 141 milyar lira ekonomik önlemler paketinde, Parlamento , kısmen Kredi Garanti Fonu’nu yükselterek (kısmen küçük işletmelere 500 milyar lira (63 milyar dolar) kredi ötelemesi ve affı sağladı.
İşsizlik 2020’de% 12,7 yükseldi ancak üçüncü çeyrekteki ekonomik genişleme ve hükümetin açıkladığı işte çıkarma yasağı programlarının ardından% 11,9’a düştü .
Ancak Türkiye’nin güçlü ekonomik performansı, pandemiden kaynaklı sokağa çıkma kısıtlamaları ve ekonomik durgunluk nedeniyle Genel işsizlik% 11.94’e düşerken, genç işsizliği% 24.3’e yükseldi.Genç işsizliği ve hane halkının geçim konusunda ki kaygılarının gündemin ilk sırasında olduğunu söyleyebiliriz.
Şahsi kanaatim artık bu krizi işleri farklı şekilde yapmak ve daha sürdürülebilir, dayanıklı ve kapsayıcı daha iyi ekonomiler inşa etmek için kullanmak için eşsiz bir fırsata sahibiz.”