Borsakredi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. TGDF Dijital Veri Paneli: Türkiye’nin Gıda ve İçecek Dış Ticaretinde Ocak Ayı Değerlendirmesi

TGDF Dijital Veri Paneli: Türkiye’nin Gıda ve İçecek Dış Ticaretinde Ocak Ayı Değerlendirmesi

Borsa Kredi Borsa Kredi - - 2 dk okuma süresi
0

Ocak Ayında İhracat ve İthalat

TGDF, TÜİK verileriyle hazırladığı Dijital Veri Paneli’nde, ocak ayında Türkiye’nin gıda ve içecek sektörü ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,63 artarak 2,17 milyar doları, ithalatın ise yüzde 16,77 gerileyerek 1,6 milyar doları bulduğunu açıkladı.

İthalatta Değişen Ürünler

Ocak ayında buğday ithalatı azalırken, sığır ithalatında artış yaşandığı belirtildi. Bu dönemde en fazla buğday, soya fasulyesi ve sığır ithal edildi. Buğday ithalatı yüzde 46,3 azalırken, sığır ithalatı yüzde 65 arttı.

Dış Ticaret Dengesi ve Birim Değerler

Ocak ayında Türkiye’nin dış ticaret dengesi 830 milyon dolar fazla verirken, birim ihracat değeri yüzde 10,8 düşüşle 1,152 dolar/ton, ithalat birim değeri ise yüzde 4,98 artarak 682 dolar/ton oldu.

Öne Çıkan İhracat ve İthalat Ürünleri

Ocak ayında en fazla ihracatı un, fındık içi ve mandalina yaparken, en fazla ithal edilen ürünler arasında buğday, soya fasulyesi ve sığır bulunuyor.

En Fazla İhracat ve İthalat Yapan Sektörler

En fazla ihracatın şeker ve şekerli mamuller sektöründe, en fazla ithalatın ise hayvan yemi sektöründe gerçekleştiği belirtildi.

İhracat ve İthalatta Değişen Sektörler

Ocak ayında ihracatı değer olarak en fazla artan sektör sert kabuklu meyveler olurken, en fazla düşen sektör ise bitkisel yağ olarak kaydedildi.

Dış Ticarette Öne Çıkan Ülkeler

Irak, Almanya, Rusya, ABD ve İtalya’ya yapılan ihracatın toplam ihracatın yüzde 34,3’ünü oluşturduğu belirtilirken, ithalatta ise Rusya, Ukrayna, Brezilya, ABD ve Malezya’dan yapılan ithalatın toplam ithalatın yüzde 46,25’ini oluşturduğu açıklandı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir