SGK uygulamalar ve ödemelere ilişkin sosyal medya hesaplarından duyurular yaptı. Sigortalı çalışmayan, anne, baba veya eş üzerinden de sağlık hizmeti alamayan kişiler zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınıyor. Bu kişilerin 2021 itibarıyla aylık geliri 1.192 liranın üzerindeyse her ay 107.32 lira GSS primi ödemek zorunda. Ancak çoğu kişi gelir testi yaptırmıyor. Bu yüzden GSS borcu yıllar içinde birikiyor. Bu kişilere de yarayan prim borçlarını yapılandırma süresi 1 Şubat’ta sona erdi. Ancak Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarından kurtulma fırsatı devam ediyor.
31 MART’A KADAR BAŞVURU
Gelir testinin normalde, yükümlülüğün başladığı tarihten itibaren bir ay içinde yapılması gerekiyor. Bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar hiç gelir testine girmemiş olanlar için yapılandırma kanununda bir hak tanındı. Bu kişiler, 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testine başvurmaları halinde GSS primleri, gelir testi sonucuna göre başlangıç tarihinden itibaren güncellenebilecek.
Maliye’nin interaktif vergi dairesine (ivd.gib.gov.tr) e-Devlet şifresi ile girildikten sonra GSS prim borçları görülebiliyor. Ödemeler de doğrudan bu sistem üzerinden yapılabiliyor. Ödeme gücü olmayan, gelir testine girerek GSS primi ödeme yükümlülüğünden kurtuluyor. Gelir testinde; hane içinde kişi başına gelir asgari ücretin 3’te 1’inden (bu yıl için 1.192.50 lira) az çıkarsa prim ödenmiyor.
NEREDEN KONTROL EDİLİR?
Borçlarını yapılandıran veya taksitlendiren işverenlerimiz taksitlerini düzenli ödemeleri halinde destek ve teşviklerimizden yararlanabiliyor.
GECİKME CEZASI SİLİNİYOR
Diğer yandan borcu bulunanlar, 30 Nisan 2021 tarihine kadar prim borcunun anaparasını peşin veya taksitle öderlerse, borcun gecikme cezası ve gecikme zammının tamamı silinecek. Ödemenin parça parça yapılması halinde tüm anaparanın 30 Nisan’a kadar ödenmesi gerekiyor. Örneğin 6.374 TL anapara borcu, 3.344 TL gecikme cezası ve gecikme zammı olan bir GSS’li, 30 Nisan’a kadar anaparayı ödemesi halinde, 3.344 TL gecikme cezasından kurtulacak.
Yapılandırılmış prim borcu ödemelerinizi anlaşmalı olduğumuz bankaların ister internet ve mobil bankacılığı üzerinden isterseniz şube veya ATM’lerinden yapabilirsiniz.
Çalışma hayatına ara veren annelere, 6 yıla kadar doğum borçlanması yaparak eksik prim günlerini tamamlama olanağı sağlanıyor.
El işi yaparak geçimini sağlayan ev kadınlarına isteğe bağlı sigortalılıkla emekli olabilme imkanı sağlanıyor.
Evde sağlık hizmeti alması uygun bulunan nadir hastalığı olan vatandaşların sağlık uygulama bedelleri SUT kapsamında karşılanıyor.
Hasta çocuğu ( Hemofili, talasemi, vs. gibi ) olan annelerimizin, hasta için kök hücre vericisi sağlam kardeş doğmasına yönelik preimplantasyon genetik tarama (PGD) yapılarak uygulanan tüp bebek tedavi giderlerini karşılıyoruz.
Nadir hastalıklarla ilgili sitogenetik, moleküler, preimplantasyon ve prenatal genetik tetkiklerin bedellerini SUT kapsamında karşılanıyor.
Sigortalı kadınlara analık hallerine bağlı olarak tek gebelikte 112, çoğul gebelikte 126 gün geçici iş göremezlik ödeneği ödeniyor.
borcu olana iyi haber borçlar siliniyor SGK resmen duyurdu