Borsakredi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Faktoring Şirketleri Ne iş Yapar? Faktoring Hakkında Her Şey

Faktoring Şirketleri Ne iş Yapar? Faktoring Hakkında Her Şey

admin admin - - 4 dk okuma süresi
0

 

Her ölçekteki işletmeyi, firmayı ilgilendiren finansal bir terim olan Faktoring Türkiye’de oldukça yaygınlaşmaya devam ediyor. Faktoring, şirketlerin finansal açıdan rahatlamasını sağlarken Faktoring şirketleriyle görüşerek finansal açıdan bağımsız bir politika izlemelerini sağlamaktadır. Faktoring, şirketlerin verimlilik ve üretkenliklerini arttırması için dolaylı olarak yardımda bulunan bir sistemdir. Amaç vadeli çeklerini bozdurmak, henüz tahsil edemediği alacaklarını Faktoring firması kendi bünyesine alır. Oldukça yaygınlaşan Faktoring şirketleri ne iş yapar, Faktoring hakkında her şey ve merak edilenler nelerdir?

Faktoring Nedir?

Faktoring, ürün ve hizmet satışı sağlayan firmaların özellikle ticari alacaklarının devredildiği bir sistemdir. Finansal bir terim olmasının yanı sıra çalışma prensibi açısından daha fazlasıdır. Henüz tahsil edilmemiş vadeli alacakların Faktoring şirketine devredilmesi karşılığında alacakların kısa süre içinde hande dönüştürülmesinde kullanılan bir yöntemdir. Faktoring nedir, diye baktığımızda; bu sistem, vadeli alacaklara likidite ve hareket kazandıran ve bir işletmenin en çok ihtiyacı olan nakit girişini sağlayan önemli yöntemlerden bir tanesidir.

Hızlı, güvenli ve etkili bir tahsilat yöntemi olan Faktoring sisteminde işletmeler ticari alacaklarını Faktoring şirketleri ile nakit girişini sağlarlar. Nakit sıkışıklığı yaşayan, vadeli çekleri bulunan veya ticari alacaklarını alamayan girişimci, firmalar, işletmeler, kendi işini yapanlar için etkin finansal bir sistemdir. Bu noktada faktöring şirketlerinin verdiği hizmetler nelerdir, yakından inceleyelim.

Faktoring Şirketlerinin Verdiği Hizmetler Nelerdir?

Finansal sebeplerden dolayı ticari alacakların ödenememesi durumunda riski Faktoring şirketleri üstlenir. Tahsilat işlemlerini takip eder, alacakları vadesinden önce nakit paraya dönüştürülmesini sağlamaktadırlar. Faktoring şirketlerinin verdiği hizmetler nelerdir, diye baktığımızda; işlerini büyütmek veya işlerinin sürdürülebilirliğini devam ettirmek isteyen firmalar, vadesi gelmeyen çekleri ve alacakları nakit paraya çevirirler.

Faktoring Şirketleri, tahsilat, finansman ve garanti hizmetlerini firmalara, kullanıcılara sunmaktadırlar. Bu hizmetler, işletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda ayrı ayrı sunulabilmektedir.

Satıcı firmaların devrettikleri alacaklar, Faktoring şirketinin bünyesine geçerek onun alacağı olur ve onlar süreci takip eder. Güvenli ve sürdürülebilir büyüme fırsatını şirketler yakalayabilirler.

Faktoring şirketleri, alıcı firmanın finansal sebeplerden dolayı ödeyememe riskini üstüne alır. Satıcı firmanın vadeli satışlardan doğan, onayladığı sınır içerisinde alacaklarının tamamını garanti alır ve işletmelerin ticari riski azalır.

Vadeli alacaklarını, vadeli çeklerini bozdurmak isteyen kişiler ve firmalar Faktoring şirketine devrettiklerinde vadelerinden önce alacaklarının belli bir yüzdesini ön ödeme olarak kullanabilirler. Böylece alacakların nakde dönüşümü hızlanır ve işletmenin büyümesi için gerekli olan nakit ihtiyaçlarını kredilere veya farklı dış kaynağa gerek olmadan ticari alacaklarını almış olurlar. Faktoring şirketleri, işletme sermayesini ve şirketin alım gücünü arttırır.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir