Borsakredi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Hisse İşlemleri Nasıl Yapılır?

Hisse İşlemleri Nasıl Yapılır?

admin admin - - 7 dk okuma süresi
0

Bir şirket tarafından ihraç edilen ve bu şirkete ait ortaklık sermaye payını temsil eden kıymetli evraklara hisse senedi denilmektedir. Halka arz edilen şirketler şirket sermayesinin daha da gelişebilmesi için Hisse satışı gerçekleştirmekte ve bu satışları hisse senetleri aracılığıyla sağlamaktadır. Bireysel olarak yatırım yapan tüm yatırımcılar halka arz olan şirketlere ortak olabilmek ve onların hisselerinden satın alabilmek için hisse senedi alım satım işlemleri yapmakta ve böylelikle borsa piyasalarında bulunan şirketlere bütçeleri doğrultusunda yatırım yapabilmektedir.

Tüm dünyada en popüler yatırım araçları arasında yer alan hisse senetleri sayesinde bireysel yatırımcılar istedikleri bir şirkete yatırım yaparak şirketin büyümesine katkı sağlamaktadır. Ve yapmış olduğu bu yatırım karşılığında yükselen hisse değerleri ve oluşan kararlılıktan sahip olduğu hisse senetleri ölçüsünde pay almaktadır.

Peki, yatırımcıların hisse senetleri alım satım işlemlerini gerçekleştirebilmeleri ve bu yatırım ile bir karlılık elde edebilmeleri nasıl sağlanmaktadır? İşte detaylar;

Hisse Senedi Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

İşlemlerini gerçekleştirebilmeniz için öncelikli olarak bir hisse senedi hesabına sahip olmalısınız. Hisse senedi hesabı aracı kurumlar bünyesinde kendi adınıza oluşturabileceğiniz size özel yatırım hesaplarına verilen isimdir. Bir hisse senedi hesabı üzerinden istediğiniz şirketin hisse senetleri içini alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Hisse senedi hesabı açma için kendinize bir aracı kurum belirlemelisiniz. Aracı kurumlar SPK tarafından her tür hisse işlemlerini gerçekleştirebilmeniz için yetkilendirilmiş kurumlardır. Her biri SPK tarafından lisanslandırılan aracı kurumlar yapmış olduğunuz her bir işlemden komisyon ve işlem ücreti alarak kazanç elde etmektedir.

Hisse senedi işlemlerini gerçekleştirebilmeniz için mutlaka bir aracı kurum üzerinden işlemlerinizi yönetiyor olmalısınız. Seçmiş olduğunuz şirketlere ait hisse senetleri için doğrudan alım ve satım gerçekleştiremeyeceğini bilmelisiniz. Hisse senedi alım satım işlemleri için tek yetkili kurumlar SPK tarafından lisanslandırılan aracı kurumlardır. Dolayısıyla hisse senedi hesabı açabilmek için bir aracı kurum belirlemelidir. Aracı kuruma müşteri temsilcilerinin sizleri yönlendirmesi doğrultusunda hızlı ve kolay bir işlem sürecinin ardından hisse senedi hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz.

Borsa Hesabı Nedir, Nasıl Açılır?

Birçok farklı yatırım aracını alıp satabileceğiniz finansal piyasaya borsa da verilmektedir. Borsa piyasalarında hisse senetleri, tahviller ve vadeli işlem sözleşmeleri gibi farklı birçok finansal araç üzerinden alım satım gerçekleştirebilirsiniz. Ve bu tür alım satım işlemlerini gerçekleştirebilmeniz için bir borsa hesabı sahibi olmanız gerekecektir.

Finansal bir piyasada hisse senetlerinden tahvillere, vadeli işlem sözleşmelerinden diğer yatırım araçlarına kadar farklı tüm finansal enstrümanlar için işlem oluşturabileceğiniz hesaplara borsa hesabı denilmektedir. Borsa piyasalarında bir yatırımcı olmak ve borsada işlem yapabilmek için borsa hesabı nasıl açılır sorusu en çok araştırılan konuların başında gelmektedir.

Bir borsa hesabı açmak oldukça kolay ve pratik bir işlem sürecine tabidir. Bunun için öncelikli olarak bir aracı kurum seçmeniz gerekecektir. SPK tarafından lisansla andıran aracı kurumlar borsa hesaplarınızı yönetebilirsiniz için hizmet vermektedir. Komisyon oranlarını, işlem ücretlerini ve sundukları araçları kapsamlı bir şekilde araştırdıktan sonra kendiniz için bir aracı kurum belirlediyseniz bu aracı kurumun sizlere sunmuş olduğu talimatlar doğrultusunda borsa hesabınızı açabilirsiniz.

Hisse senedi hesabı veya borsa hesabı kişiye özel yatırım araçlarıdır. Bir banka hesabı niteliğinde değerlendirilen bu hesapların açılabilmesi için kişiye özel bazı evrak ve belgelere ihtiyaç duyulacaktır. Bu süreçte bilinmesi gereken en önemli nokta hesabı açacak olan kişiler ile hesabı kullanacak olan kişilerin aynı olması gerekmektedir. Şahsınıza ait bir banka hesabı açtırırken güvenlik ve gizlilik adına sizlerden talep edilen tüm detaylar hisse senedi hesabı ve borsa hesabı açılışında da uygulanmaktadır.

Aracı Kurumların Borsa Piyasasındaki Yeri

Borsa piyasasında tüm yatırım işlemleri aracı kurumlar bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Aracı kurumlar hisse senedi ve borsa araçları için alım satım işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz hesapları açabileceğiniz tek platformlardır. Bankalar ve aracı kurumlar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım sözleşmeleri doğrultusunda hesapları aktif hale getirilmekte ve aktif olan tüm hesaplar üzerinden alım satım işlemleri gerçekleştirilmektedir. Aracı kurumlar imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesiyle aktif bir hesap oluştururken aynı zamanda bünyesinde görev alan müşteri danışmanları ile işlem süreçleri hakkında kapsamlı danışmanlık hizmeti sağlamaktadır.

Borsa piyasasında olmazsa olmaz bir yere sahip olan aracı kurumlar arasından hangi kurum ile işlemlerin yürütüleceği tamamen yatırımcıların kararına kalmaktadır. Her bir yatırımcı SPK lisansına sahip olan aracı kurumların kapsamlı bir şekilde araştırmasını gerçekleştirmeli ve bu araştırma neticesinde yatırım yapmak üzere bir aracı kurum üzerinden hesap açma işlemlerini başlatmalıdır.

Bireysel yatırımcılar SPK lisanslı bir aracı kurum tercih edebileceği gibi aynı zamanda bankaların sunmuş olduğu yatırım hizmetlerinden de faydalanabilmektedir. Borsa hesabı açma ve hisse senedi hesabı sahibi olabilmek için aracı kurum olarak aktif olarak çalıştığınız bankaları da tercih edebilirsiniz. Aracı kurum seçimleri tamamen sizlerin araştırmasına ve tercihine bağlı olacaktır.

İlgili Yazılar