Borsakredi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Türkiye’nin Politika Değişikliği Ekonomik Riskleri Azaltıyor

Türkiye’nin Politika Değişikliği Ekonomik Riskleri Azaltıyor

Borsa Kredi Borsa Kredi - - 3 dk okuma süresi
0

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Morales’e göre politika değişikliği, makrofinansal istikrar risklerini azaltıyor

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye’deki politika değişikliğinin, yakın vadeli makrofinansal istikrar risklerini ve ödemeler dengesi baskılarını azalttığını söyledi. Morales, sadece politika faizindeki artışları değil, parasal sıkılaşma ve kredi politikasındaki değişiklikleri de göz önünde bulundurmak gerektiğini belirtti. Bu değişimin iç talebin yavaşlamasına, lira üzerindeki baskıların hafiflemesine ve uluslararası rezervlerdeki toparlanmanın desteklenmesine yardımcı olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Ekonomik Büyümesi Yavaşlayacak

Türkiye’nin ana ticaret ortaklarındaki zayıf büyüme ve sıkılaşan para politikasının birleşik etkisiyle birlikte, Morales 2023 için öngörülen yüzde 4,1’lik büyüme oranının 2024’te yüzde 2,5’e yavaşlayacağını söyledi. Uzun bir süre sıkı para politikası duruşunun devam etmesinin muhtemel olduğunu belirten Morales, Mart 2024’teki yerel seçimlerin hükümetin sıkılaştırma politikasını sürdürme konusundaki kararlılığını ve politika değişikliğini engelleyen seçim teşvik önlemlerinden kaçınma yeteneğini test edebileceğini ifade etti.

Faiz Artışının Etkisi Gecikmeli Olacak

S&P Global Market Intelligence Küresel Ekonomi Başkan Yardımcısı Ken Wattret, Türkiye’nin ekonomi politikasında en temel değişikliklerden birinin Merkez Bankası liderliği olduğunu belirtti. Wattret, enflasyonun düşürülmesi ve cari işlemler dengesizliğinin azaltılması amacıyla para biriminin istikrara kavuşturulduğunu söyledi. Ancak bu faktörlerin ekonomik aktivite üzerinde baskı yaratacağını ve 2024’ün zorlu bir yıl olacağını belirtti. Faiz artışlarının ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin gecikmeli olarak görüleceğini ve enflasyonun zaman alacağını vurguladı.

2024 Dünya Genelinde Zorlu Bir Yıl Olacak

Wattret, Türkiye’nin mücadele ettiği sorunların birçok diğer ekonomide de görüldüğünü ve küresel ekonomide yıllardır görülmeyen bir enflasyon şoku yaşandığını belirtti. Birçok merkez bankasının enflasyon şokuna geç tepki verdiğini ve kredibilitelerinin sorgulandığı bir dönemden geçildiğini ifade etti. Enflasyonu azaltan ve enflasyon beklentilerini sabitleyen bir para politikası duruşunun kredibilitenin tesis edilmesi için önemli olduğunu vurguladı. Wattret, Türkiye’deki enflasyon sorunuyla mücadele etme ve para birimini destekleme mekanizmalarının mevcut olduğunu ancak zaman alacağını belirtti. 2024’ün dünya genelinde ekonomik açıdan zorlu bir yıl olacağını söyledi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir