Türkiye, 2026-2030 dönemini kapsayan yeni strateji belgesiyle kara para aklama ve terörün finansmanına karşı adli ve idari süreçleri güçlendiriyor.
Türkiye, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede 2026-2030 dönemini kapsayan yeni bir strateji belgesi yayımladı. Hazırlanan eylem planı, adli ve idari süreçlerin etkinliğini artırarak suçluların yasa dışı gelirlerinden mahrum bırakılmasını hedefliyor. Bu adımlarla Türkiye genelinde mali suçlara karşı daha güçlü bir duruş sergilenecek.
Adalet Bakanlığı, yüksek riskli suçlar ile nakit kontrolleri kapsamındaki soruşturmalara öncelik verecek. Aklama suçu şüphesi taşıyan durumlarda ayrı soruşturmalar başlatılması esas olacak. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), karmaşık şüpheli işlem bildirimlerini hızla analiz edecek ve adli talepleri öncelikli yanıtlayacak. MASAK raporlarının akıbetini ilgili kurumlarla sistematik olarak takip edecek.
Terörizmin finansmanı unsuru içeren her vakada eş zamanlı soruşturma açılacak. Ticaret sicilindeki temel bilgi kontrolleri, kamuya ait diğer bilgi sistemlerinden alınan verilerle geliştirilecek. Pay defterlerinin elektronik ortamda tutulması zorunluluğu genişletilerek eski kayıtların dijital ortama aktarılması sağlanacak.
Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı, gerçek faydalanıcılık sicilindeki hatalı bildirimleri tespit etmek amacıyla altı aylık periyotlarla ortak çalışma yürütecek. Siciller arasındaki uyumsuzluklar MASAK ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına bildirilecek. Bu durumdaki mükellefler, risk analizleri sonrası denetim programına alınabilecek.
Strateji belgesinin uygulanması için mevcut çalışma gruplarına bağlı yeni alt çalışma grupları kurulacak. Bu gruplar, ilgili kurumların temsilcilerinden oluşacak. Politika hedefleri ve uygulama sonuçları, Mali Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulu toplantılarında ele alınacak.
Aklama ve Terörizmin Finansmanı Tehditleri Çalışma Grupları’na MASAK koordinatörlük yapacak. Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İçişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) temsilcileri de bu gruplarda yer alacak. Gruplar, operasyonel etkililiği artırma ve risk değerlendirmesi üzerine çalışmalar yürütecek.
İhtiyaca göre Mevzuat Alt Çalışma Grubu ve Vaka Alt Çalışma Grubu da kurulabilecek. Ayrıca, Kırılganlık Çalışma Grubu ile Yaptırımların İzlenmesi Çalışma Grubu da oluşturulacak. Bu gruplar, mevzuat geliştirme ve operasyonel vakaları ele alacak.
Ana çalışma grupları en az üç ayda bir düzenli olarak toplanacak. Strateji belgesindeki hedeflerin gerçekleşme durumu, uygulama sorunları ve çözüm önerileri Cumhurbaşkanlığına raporlanacak.
Reklam & İşbirliği: [email protected]