Gıda etiketleri yeni düzenlemelerle daha anlaşılır hale geldi. Yanıltıcı görseller ve ifadeler yasaklanırken, tüketici güvenliği önceliklendirildi.
Gıda etiketlerinin daha anlaşılır hale getirilmesi, yanıltıcı görsellerin ve ifadelerin engellenmesi amacıyla yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeler, gıda okuryazarlığını artırmayı ve tüketicilerin güvenli gıdaya erişimini sağlamayı hedefliyor.
Avrupa Birliği (AB) listesinde yer alan ve Türkiye’de kullanımı uygun görülen 189 yeni gıda bileşeni mevzuat kapsamına alındı. Buna karşılık, GDO’lu mikroorganizma kullanımı, domuz kaynaklı veya böcek içermesi gibi nedenlerle 32 gıda maddesi kapsam dışı bırakıldı.
Gıda işletmecilerinin piyasaya sunacağı yeni gıdaların kuralları ve gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik koşullar belirlendi. Gıdaların adı ve net miktarının kolayca görülebilecek bir yerde bulunması zorunlu hale getirildi. Alkol, şeker veya tatlandırıcı içeren ürünlerde bu bilgilerin açık ve belirgin şekilde belirtilmesi şart koşuldu.
Aroma vericiyle üretilen ürünlerin etiketlerinde gerçek gıda görselleri yerine ürünün ‘aromalı’ olduğunun açıkça belirtilmesi zorunlu kılındı. Birbiriyle karıştırılabilecek gıdaların adlarında ve etiketlerinde, sahip olmadığı özelliklere atıfta bulunan yanıltıcı ifadeler yasaklandı. Örneğin, ayçiçeği yağı veya margarinde ‘tereyağı tadında’ gibi ifadeler kullanılamayacak. Zeytinyağı dışındaki bitkisel yağlarda zeytin veya zeytin ağacı görselleri ile ‘zeytinyağı tadında’ gibi ifadeler de yasaklar arasına girdi.
Yenilebilir buzlu ürünlerin etiketlerinde dondurma algısı oluşturacak ifadeler kullanılamayacak. ‘Köy ürünü’ gibi marka algısı oluşturabilecek ifadelerin kullanımına da sınırlama getirildi. Kanatlı hayvan ürünlerinde yanıltıcı görsellerin kullanımı engellendi.
İçeriğinde farklı bitkisel yağlarla tereyağı veya zeytinyağı bulunan ürünlerde, yalnızca bu bileşenleri öne çıkararak ‘tereyağlı’ veya ‘zeytinyağlı’ şeklinde adlandırma yapılması yasaklandı. Yer fıstığıyla üretilen baklavada yalnızca ‘fıstıklı’ yerine ‘yer fıstıklı’ ifadesinin kullanılması zorunlu hale getirildi.
Yurt içinde üretilen ürünlerde ithal algısı oluşturacak, ithal ürünlerde ise yurt içinde üretildiği izlenimi verecek marka, ifade ve görsellerin kullanımı yasaklandı. Gıdaların silah, kafatası, beyin gibi şekil veya görsellerle piyasaya arz edilmesi engellendi. İçeriğinde krema bulunmayan ürünlerde ‘krema’ yerine ‘krema sos’ ifadesi kullanılacak. Bitki çaylarında hazırlama yöntemi etiket üzerinde açıkça belirtilecek. Menülerde ise ürün içerikleri ve enerji değerlerine ilişkin bilgilerin tüketicilere sunulması şartı getirildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]