SON GELİŞMELER
--:--:--

Bakan Bolat Türkiye Irak Ticaretini 30 Milyar Dolara Çıkarma Hedefinde

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-Irak ticaret hacmini 30 milyar dolara yükseltme hedefiyle enerji koridorları ve gümrük entegrasyonu adımlarını açıkladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Bolat Türkiye Irak Ticaretini 30 Milyar Dolara Çıkarma Hedefinde

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 28 Temmuz 2026 tarihinde Ankara’da düzenlenen Türkiye-Irak İş İnsanları Yuvarlak Masa Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Türkiye ile Irak arasındaki mevcut 17 milyar dolarlık ticaret hacmini orta vadede 30 milyar dolara ulaştırma konusunda kararlı olduklarını belirtti. Bu hedefe ulaşmak için enerji koridorları, Kalkınma Yolu projesi ve gümrük entegrasyonu gibi adımların atılacağını vurguladı.

Bakan Bolat, iki ülke ilişkilerinin son yıllarda ticaret, yatırımlar, müteahhitlik, ulaştırma ve hizmetler gibi birçok alanda ekonomik entegrasyon çerçevesinde ilerlediğini ifade etti. Türkiye’nin dış ticaretinde Irak’ın beşinci en büyük ortak konumunda bulunduğunu aktardı. Mevcut ticaret hacminin Kovid-19 salgını sonrası ve enerji fiyatlarının yükseldiği dönemde 24 milyar dolara kadar çıktığını hatırlattı.

Türk müteahhitlerinin Irak’ta bugüne kadar 40 milyar dolar değerinde 1157 projeyi başarıyla tamamladığını belirten Bolat, Irak’ın Türk müteahhitlerinin en fazla proje üstlendiği üçüncü ülke olduğunu kaydetti. Dünya genelinde 566 milyar dolarlık iş hacmine ulaşan Türk müteahhitlerinin Irak’taki projeleri, toplamın yaklaşık yüzde 7,5-8’ini oluşturuyor.

Enerji ve Ticaret Koridorlarında Yeni Adımlar

Bakan Bolat, Irak’ta yeni hükümetin kurulmasının ardından ticaret, yatırım, müteahhitlik, hizmetler ve ulaştırma alanlarında iş birliğine hazır olduklarını dile getirdi. Körfez bölgesindeki jeopolitik gelişmelerin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Bu durumun Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın tam kapasite çalıştırılması ve Basra’dan Türkiye’ye uzanacak yeni petrol boru hattının inşası gerekliliğini ortaya koyduğunu söyledi.

Fav Limanı’ndan başlayarak Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanacak Kalkınma Yolu’nun hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Bolat, bu projenin enerji ve ticaret koridorlarını işler hale getireceğini ifade etti. Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşmalarının yürürlüğe girmesinin önemine değindi.

Gümrük Entegrasyonu ve Ticari Vizeler

Ticaret Bakanı, Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarma hedefinde İbrahim Halil Gümrük Kapısı’nın ASYCUDA sistemine entegrasyonunun kritik rol oynayacağını belirtti. Bu entegrasyonun ticaretteki belirsizliği ortadan kaldırarak süreci hızlandıracağını ifade etti. Irak’ın TIR Sözleşmesi’ni uygulaması konusunda da her türlü iş birliğine açık olduklarını bildirdi.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki transit vize rejiminin 15 Nisan’dan bu yana uygulandığını hatırlatan Bolat, bunun Irak üzerinden Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine transit ticaret kanallarını açtığını söyledi. Kalkınma Yolu’nun yeni lojistik merkezleri ve şehirlerin kurulması anlamında Türkiye-Irak ilişkilerinde yatırım ve müteahhitlik çalışmalarını hızlandıracağına inandığını dile getirdi.

DEİK Başkanı Nail Olpak da, Merkezi Hükümet ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki gümrük uygulama farklarının giderilmesi ve ASYCUDA sisteminin etkin uygulanmasının ticareti hızlandıracağını belirtti. Olpak, para transferleri ve bankacılık uygulamalarındaki güçlüklerin çözümünün iş dünyası için önemli olduğunu vurguladı. İş insanlarına yönelik e-vize süreçlerinin hızlandırılması ve çok girişli ticari vizelerin hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Bakan Bolat, Hürmüz Boğazı’ndaki sıkıntılı süreçlerin tekrar yaşanmaması için gümrük geçişlerinin, kara-demir yolu koridorlarının ve enerji hatlarının genişletilmesi gerektiğini kaydetti. Bu ziyaretin Türkiye-Irak ilişkilerine büyük katkılar sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

Benzer Haberler
Kıymetli Madenlerin Dijital Varlığa Dönüşümü ve Borsa İşlemleri Yeniden Düzenlendi
Kıymetli Madenlerin Dijital Varlığa Dönüşümü ve Borsa İşlemleri Yeniden Düzenlendi
Cevdet Yılmaz: İşsizlik Tek Hanede 38 Ayı Geride Bıraktı
Cevdet Yılmaz: İşsizlik Tek Hanede 38 Ayı Geride Bıraktı
Bakan Bolat Türkiye Irak Ticaretini 30 Milyar Dolara Çıkarma Hedefinde
Bakan Bolat Türkiye Irak Ticaretini 30 Milyar Dolara Çıkarma Hedefinde
Küresel Merkez Bankaları Faiz Kararlarıyla Piyasaları Yönlendirecek
Küresel Merkez Bankaları Faiz Kararlarıyla Piyasaları Yönlendirecek
Ticaret Bakanlığı Servis Ücreti ve Bahşiş Konusunda Tüketicileri Uyardı
Ticaret Bakanlığı Servis Ücreti ve Bahşiş Konusunda Tüketicileri Uyardı
Nükleer Tıp Pazarında 11 Şirkete Rekabet Soruşturması
Nükleer Tıp Pazarında 11 Şirkete Rekabet Soruşturması
Finans Haberlerinin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları BORSA KREDİ 'de saklıdır.