Bakan Bayraktar’ın Değerlendirmeleri
Azerbaycan’da gerçekleşen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında Türkiye’yi temsil eden Bakan Bayraktar, Türkiye’nin küresel iklim değişikliğiyle mücadelesine yönelik çalışmalarını değerlendirdi. Bakan Bayraktar, Türkiye’nin öncelikli olarak yenilenebilir enerjiye odaklandığını belirterek, ülkenin bu alandaki potansiyelinin büyük olduğunu vurguladı. 2035 için açıklanan iddialı programın yanı sıra, iklim değişikliğiyle mücadelede işbirliğinin ve kolektif çabanın önemine dikkat çekti.
Yenilenebilir Enerji ve Yatırımlar
Bayraktar, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi alanında 30 bin megavatı aşan kurulu güce sahip olduğunu ve bu alanda 2035 için 120 bin megavatlık bir programa başladığını belirtti. Ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarını artırarak yatırım dönemine girdiğini ifade eden Bakan, bu hedefe ulaşmak için destekleyici reformların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Enerji Verimliliği ve Nükleer Enerji
Enerji verimliliği konusuna da değinen Bayraktar, Türkiye’nin bu alanda ciddi potansiyele sahip olduğunu belirtti. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında sağlanan iyileşmelerin yanı sıra, nükleer enerjiyi de enerji sepetine dahil etmenin önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin 2050’ye kadar 20 bin megavatlık nükleer kurulu güce sahip olmayı hedeflediğini aktardı.
Finansman ve Küresel İşbirliği
Bayraktar, iklim değişikliğiyle mücadelede finansmanın önemine dikkat çekerek, finansman olmadan hedeflerin gerçekleşemeyeceğini belirtti. Uluslararası finans kuruluşlarının yanı sıra ticari kuruluşların da bu sürece destek olması gerektiğini ifade etti. Küresel ölçekte kararlı ve istikrarlı politikaların yanı sıra yeni teknolojilere ve ekipmanlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede kararlı adımlarla ilerleyeceğini ve uluslararası iş birliği ile bu alandaki çabalarını sürdüreceğini vurguladı.