TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarımsal Üretimi Etkileyen İklim Değişikliğine Dikkat Çekti
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkileri konusunda uyarılarda bulundu. Bayraktar, iklim değişikliğinin ekim dönemlerini değiştirdiğini ve verimi olumsuz etkilediğini belirtti.
Yağışlardaki Dengesizlik ve Sıcaklıklardaki Artış Üretimi Olumsuz Etkiliyor
İklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklıkların kuraklığa neden olduğunu ve yağışlardaki dengesizliğin üretimi olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayraktar, özellikle bazı meyve ve sebzelerin hasat dönemi, verimi ve kalitesinde değişiklikler yaşandığını ifade etti.
Verime Etki Eden Unsurlar ve Ekim Dönemleri
Bayraktar, tarımsal üretimde verime etki eden birçok unsur olduğunu belirterek, sonbaharda sıcaklıkların artmasıyla birlikte yağışların öneminin arttığını söyledi. Ekilişlerin ardından yağışın gelmesinin arzu edilen bir durum olduğunu vurgulayan Bayraktar, yağışların gecikmesi ve sıcaklıkların istenilen seviyeden yüksek olması durumlarının ekim dönemlerini ve verimi etkilediğini açıkladı.
Planlı Üretim Destekleri ve İklim Değişikliği
Bayraktar, planlı üretim desteklerine de değinerek, stratejik ürünlerin planlama kapsamına alındığını ve ürünlerin ilçe bazlı tarım havzalarında destekleneceğini aktardı. Ayrıca, iklim değişikliğinin tarım sektöründeki önemine vurgu yaparak, verilecek desteklerin planlamaya uygun hale getirildiğini belirtti.
Üreticilere Tavsiyeler
Bayraktar, küresel ısınma ile değişen iklim koşullarının ürün gruplarına etkisine dikkat çekerek, üreticilerin ekim zamanını iyi ayarlamaları gerektiğini söyledi. Tarım sektöründe planlı üretimin büyük önem taşıdığını belirten Bayraktar, stratejik ürünlerde arz güvenliğini sağlamak için planlı üretimin şart olduğunu vurguladı.
Bayraktar, son olarak erken ekimde yüksek toprak sıcaklığından dolayı çimlenmeme riski, geç ekimde ise tohumların kışa hazırlıksız girmesi riskine dikkat çekerek, dengeli bir ekim zamanlamasının önemini vurguladı.