Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, iniş sırasında katlanmış bir pozisyona geçerek havadaki hareketlerini değiştirme yeteneğine sahip “microfliers” olarak bilinen küçük robotik cihazlar geliştirdi. Miura katlamalı origamiden esinlenilerek geliştirilen bu mikroflierler, tarım, meteoroloji, iklim değişikliği ve daha pek çok alanda devrim yaratabilecek.
Cihazlar düz olarak açıldığında karaağaç yaprağına benzer şekilde düzensiz bir şekilde yuvarlanıyor. Öte yandan, katlandıklarında, akçaağaç yaprağına benzer şekilde daha kararlı bir şekilde iniş yapıyor. Açıktan kapalıya geçiş, yerleşik basınç sensörü, zamanlayıcı veya bir Bluetooth sinyali gibi çeşitli yöntemlerle kontrol edilebilir ve böylece dağılım aralıkları manipüle edilebilir.
Bataryasız bir aktüatör ve güneş enerjisi ile donatılmış olan bu mikro uçaklar enerji verimliliğine sahiptir ve insansız hava araçlarından önemli ölçüde daha küçük ve hafiftir. Boyutlarına rağmen, sıcaklık, basınç, nem ve yükseklik gibi çeşitli ölçümleri yapmak için sensörler taşıyabilirler. Ayrıca, tarım arazilerindeki mahsul büyümesini izlemeye veya nüfusun yoğun olduğu bölgelerin yakınındaki gaz sızıntılarını tespit etmeye yardımcı olabilirler.
Yarım gramdan daha hafif olan bu mikro uçaklar sadece daha az malzeme gerektirmekle ve dronlardan daha ucuz olmakla kalmaz, aynı zamanda insanlar için çok tehlikeli olduğu düşünülen alanlara girme potansiyeline de sahiptir. Örneğin, orman yangınlarını haritalamak için kullanılabilirler ve yangınla mücadele ekiplerinin daha verimli strateji geliştirmelerine yardımcı olabilirler.
Araştırma ekibi ayrıca cihazı daha sürdürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir hale getirmek için çalışıyor. Bu mikroliflerin ilk prototipleri, durumlar arasında kazara geçişleri önlemek için gerekli sertliği sağlayan karbon fiber köklerden yoksundu. Ancak araştırmacılar, karbon fiber kullanarak yapıya damar benzeri bir desen ekleyerek origami yapısının düz ve sert yüzlerini korumayı başardılar.
Bu origami mikro-uçucuların potansiyeli çok büyük. Yeni bir uçucu sınıfı ve uçuş modaliteleri sunuyorlar ve boyutları ve güç toplama yetenekleri nedeniyle ek sensörler barındırabilirler. Bu cihazların geliştirilmesi yaklaşık iki yıl sürdü, ancak gelecekteki tasarımlar, durumlar arasında ileri geri geçiş yaparak kullanımlarında daha fazla hassasiyet ve esneklik sunmayı amaçlıyor.
Kaynak: https://newslinker.co/are-origami-inspired-microfliers-the-future-of-autonomous-flying-machines/