Borsakredi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Negatif Faiz Politikasının Tarihsel Süreci

Negatif Faiz Politikasının Tarihsel Süreci

Borsa Kredi Borsa Kredi - - 2 dk okuma süresi
0

Negatif Faiz Politikasının Başlangıcı

Negatif faiz politikası, finansal kriz sonrası merkez bankalarının başvurduğu bir para politikasıdır. 2006’da ABD’de mortgage piyasasındaki likidite krizi, 2008’de Lehman Brothers’ın iflasıyla tüm dünyanın gündemine oturdu ve bu krize müdahalede alışılmadık yöntemlerin başlangıcı oldu. Parasal genişleme ve negatif faiz politikası gibi agresif politikalar uygulandı.

Negatif Faizin Yaygınlaşması

ABD’nin ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) da negatif faiz politikasını benimsedi. Danimarka, İsveç, İsviçre gibi ülkeler de ekonomik sorunlarla mücadele için bu politikayı uyguladı. Bu politika, şirketler için borçlanma maliyetlerini düşürerek kredi talebini artırmayı hedefliyor.

Negatif Faizin Nedenleri ve Etkileri

Global ekonomik krizin etkilerini gidermek için uygulanan negatif faiz politikası, düşük talep, zayıf ekonomik aktivite ve düşük enflasyon gibi sorunlarla mücadele etmeyi amaçlıyor. Ülkeler, negatif faizle rekabet üstünlüğü sağlamaya çalışıyor ve yerel para birimlerinin değer kaybıyla ihracatta avantaj elde ediyor. Ancak, negatif faizin ekonomideki aktörler üzerinde oluşturabileceği riskler ve maliyetler de dikkate alınmalıdır.

Negatif Faiz Politikasının Sonu

Japonya, 17 yıl aradan sonra negatif faiz politikasından çıkarak tarihe karıştı. BoJ Başkanı Ueda Kazuo’nun faiz artırımı kararı, büyük şirketlerin ücret artışlarıyla beslenen enflasyonist endişelerle alındı. Bu karar, negatif faiz politikasının sona erdiğini ve ülkelerin ekonomik politikalarında değişiklikler yaşandığını gösteriyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir