Muğla’da Deniz Kültür Balıkçılığı ve Üretim
Muğla, Türkiye’nin deniz kültür balıkçılığı üretiminin önemli bir merkezi konumunda bulunuyor. Kent merkezi ve ilçelerinde bulunan tesislerde üretilen balıklar, modern tekniklerle işlenerek tüketiciye sunulmak üzere diğer tesislere taşınıyor. Balıklar fileli kepçeler yardımıyla alınıp temizleniyor, fileto olarak veya dondurularak satışa hazır hale getiriliyor.
Muğla’da Balık İhracatı
Muğla, Türkiye’de deniz kültür balıkçılığı üretiminde birinci sırayı alırken, ihracatında da önemli bir rol oynuyor. Kentten ABD, Rusya ve Japonya gibi ülkeler başta olmak üzere birçok ülkeye balık ürünleri ihraç ediliyor. Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, kentin deniz kültür balıkçılığı üretiminin yüzde 65’ini ve ihracatının yüzde 50’sini gerçekleştirdiğini belirtiyor.
Muğla’da Su Ürünleri Çeşitliliği
Muğla’da başta alabalık, levrek ve çipura olmak üzere birçok balık türü yetiştiriliyor. Kentin su ürünleri üretiminde Türkiye’de lider konumda olduğunu vurgulayan Saylak, ürünlerin AB normlarına uygun olarak yetiştirildiğine dikkat çekiyor. Ayrıca minekop, sarıağız, midye gibi su ürünleri de Muğla’da üretim listesinde yer alıyor. Muğla, iç sularda alabalık ve Türk somonu yetiştiriciliğinde de geniş bir kapasiteye sahip.
Muğla’nın balıkçılık sektörü sadece deniz kültür balıklarını değil, aynı zamanda olta balıkçılığı turizmini de destekliyor. Bu yılın ilk 9 ayında 71 bin 461 ton balık ihraç edilerek 472 milyon dolar gelir elde edilirken, sektörde yaklaşık 20 bin kişi istihdam ediliyor. Sektörde dalgıçlar, kaptanlar, paketleme tesisindeki işçiler, fileto yapanlar ve nakliye firmalarındaki işçilerin yanı sıra birçok kişi istihdam ediliyor.