Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Para Politikaları Karşılaştırıldı
Raporda, gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne başlarken, gelişmekte olan ülkelerin para politikası duruşunda farklılıklar olduğu belirtildi. Gelişmiş ülkelerde faiz indirimlerinin küresel büyümeye olumlu yansıdığı vurgulanırken, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyüme patikalarındaki belirsizliğin devam ettiği ifade edildi.
Türkiye Ekonomisinin Durumu ve Öngörüler
Rapora göre, Türkiye’de iç talepteki dengenin devam ettiği ve cari işlemler açığındaki iyileşmenin sürdüğü belirtildi. Cari işlemler açığındaki azalmanın yanı sıra uluslararası rezervlerin desteklendiği ifade edildi. Ayrıca, ticari kredi büyümelerinde dezenflasyon sürecini destekleyici bir seviyeye gerileme görüldüğü belirtildi.
Bireysel Kredi ve Borç Durumu Değerlendirildi
Raporda, bireysel kredi büyümesinin belirgin şekilde yavaşladığı ve özellikle Bireysel Kredi Kartı ve ihtiyaç kredilerinde bir canlanma olduğu ifade edildi. Ayrıca, kişi başı borç ve gelire oranla borçluluk göstergelerinin tüketici kredilerinde gerilediği vurgulandı.
Bankacılık Sektörü ve Dış Fonlama
Bankaların yurt dışından sağladığı fonlamanın vadesinin uzadığı ve dış fonlama kalitesinin iyileştiği belirtildi. Bankacılık sektörünün kârlılığının devam ettiği ve içsel sermaye oluşturma kapasitesinin korunduğu ifade edildi. Ayrıca, bankaların faize duyarlı aktif ve pasifleri arasındaki vade uyumsuzluğunun yönetilebilir seviyede olduğu vurgulandı.
Bu değerlendirmeler doğrultusunda, Türkiye ekonomisinin belirli alanlarda olumlu bir seyir izlediği ve alınan politika tedbirlerinin ekonomik istikrara katkı sağladığı raporda öne çıkan noktalar arasında yer aldı.