SON GELİŞMELER
--:--:--

Küresel Askeri Harcamalar Rekor Seviyede

2023 Yılında Askeri Harcamalar Yüzde 6,8 Arttı Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından açıklanan rapora göre, 2023 yılında küresel askeri harcamalar tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yıla göre reel olarak yüzde 6,8 artışla 2 trilyon 443 milyar dolarlık harcama yapıldı. Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’daki keskin yükselişin etkili olduğu belirtildi. Türkiye’nin Askeri…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Küresel Askeri Harcamalar Rekor Seviyede

2023 Yılında Askeri Harcamalar Yüzde 6,8 Arttı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından açıklanan rapora göre, 2023 yılında küresel askeri harcamalar tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yıla göre reel olarak yüzde 6,8 artışla 2 trilyon 443 milyar dolarlık harcama yapıldı. Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’daki keskin yükselişin etkili olduğu belirtildi.

Türkiye’nin Askeri Harcamaları Yüzde 59 Arttı

SIPRI raporuna göre, Türkiye’nin 2014-2023 dönemindeki askeri harcamaları yüzde 59 artış gösterdi. 2023 yılında Türkiye’nin askeri harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 37 artarak 15,8 milyar dolara ulaştı.

En Çok Harcama Yapan 5 Ülke

Raporda, 2023’te en çok askeri harcama yapan beş ülkenin ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Suudi Arabistan olduğu belirtildi. Bu beş ülkenin toplam harcamaları dünya askeri harcamalarının yüzde 61’ini oluşturdu.

Diğer Ülkelerin Harcamaları

Çin’in harcamalarının 2014-2023 döneminde yüzde 60 arttığı, Hindistan’ın askeri harcamalarının yüzde 44 yükseldiği ve Rusya’nın 2023’teki harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 24 artış gösterdiği raporda yer aldı.

SIPRI’nin Değerlendirmesi

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Nan Tian, geçen yılki artışın küresel barış ve güvenlik ortamındaki bozulmaya yönelik bir tepki olduğunu belirtti. Devletlerin askeri güce öncelik verdiğini vurgulayan Tian, jeopolitik ve güvenlik ortamının giderek değişken hale geldiğini ve bu durumun etki-tepki döngüsüne yol açabileceğine dikkat çekti.

SIPRI, 1966 yılından bu yana çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma konularında araştırmalar yapan bir kuruluş olarak önemli bir role sahip.

Yorum Yap

Benzer Haberler
TCMB Başkanı Karahan Katılım Finansın Türkiye Ekonomisindeki İstikrarlı Büyümesini Açıkladı
TCMB Başkanı Karahan Katılım Finansın Türkiye Ekonomisindeki İstikrarlı Büyümesini Açıkladı
Mayısta en fazla kazandıran yatırım aracı mevduat faizi oldu
Mayısta en fazla kazandıran yatırım aracı mevduat faizi oldu
TMO Hububat Alım Fiyatlarını Erken Ödeyecek Çiftçilere Müjde
TMO Hububat Alım Fiyatlarını Erken Ödeyecek Çiftçilere Müjde
Kurban Bayramı’nda Otoyol ve Köprülerden 29 Milyon Araç Geçti
Kurban Bayramı’nda Otoyol ve Köprülerden 29 Milyon Araç Geçti
Esnaf ve sanatkarlara 23 yılda 803 milyar lira kredi sağlandı
Esnaf ve sanatkarlara 23 yılda 803 milyar lira kredi sağlandı
Sigorta Sektörü Aktifleri İlk Çeyrekte 4,2 Trilyon Liraya Ulaştı
Sigorta Sektörü Aktifleri İlk Çeyrekte 4,2 Trilyon Liraya Ulaştı
Finans Haberlerinin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları BORSA KREDİ 'de saklıdır.