KOBİ ve Girişimcilerin Desteklenmesi Hedefleniyor
2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan yapılan derlemeye göre, KOBİ ve girişimcileri destekleyici politikaların önümüzdeki yıl da devam edeceği belirtildi. Bu çerçevede, KOBİ’lerin finansmana erişim imkanlarının artırılması, kurumsal gelişimlerinin desteklenmesi, verimliliklerinin artırılması ve tedarik zincirlerinde güçlü bir biçimde yer almalarının sağlanması amaçlanıyor.
Yenilikçilik ve Rekabetçilik Desteği
KOBİ’lere yönelik beşeri sermayenin güçlendirilmesi için teknoloji alanında uzman kişilere ve yenilikçi iş modellerine sahip girişimcilere özel vize uygulamaları üzerinde çalışmalar yapılacak. Ayrıca, AR-GE, tasarım ve yenilik kapasitesinin güçlendirilmesi için teknoloji geliştirme bölgeleri ve kuluçka merkezleri desteklenecek.
Finansmana Erişim Kolaylaştırılacak
KOBİ’lerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla teminat sorunlarına çözüm getirilirken, Teknoloji İnovasyon Fonu ile teknoloji odaklı girişimlere doğrudan yatırım ve destek sağlanacak. Böylece, KOBİ’lerin krediye erişimi ve finansman imkanları genişletilerek ihracat, yenilikçilik ve rekabetçilik düzeylerinin yükseltilmesi hedeflenmektedir.
Hedefler ve Beklentiler
2025 yılında KOBİ’lerin ihracatının 100 milyar dolara yaklaşması ve yüksek teknolojili ürünlerin payının artırılması hedefleniyor. Ayrıca, Turcorn olarak adlandırılan büyüme potansiyeline sahip firmaların sayısının artırılması ve KOBİ’lerin hızlı büyüme gösteren girişim sayısının yükseltilmesi bekleniyor.
Bu kapsamda, 2025 yılında KOBİ ve girişimcilere yönelik yapılan desteklerin, Türkiye’nin ekonomik büyümesine olumlu katkılar sağlaması ve iş dünyasının rekabet gücünü artırması amaçlanmaktadır.