İstanbul’da Afet Riski Altındaki Arazi İmar Planı Karmaşası
İstanbul’un Eyüpsultan ilçesine bağlı Kemerburgaz’da bulunan 405 bin metrekarelik arazi, afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesi amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından rezerv yapı alanı ilan edildi.
İdare Mahkemelerinden İptal Kararları
Bakanlık tarafından onaylanan imar planlarına karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iptal davası açtı. İstanbul 9’uncu İdare Mahkemesi, planları hukuka aykırı buldu ve iptal etti. Bakanlık yeni planlar hazırlayarak mahkeme kararını dikkate almadan askıya çıkardı.
Yeniden Hazırlanan İmar Planı ve Mahkeme Kararı
Bakanlık, 24 Şubat 2023’te alan için tekrar imar planı hazırladı. Ancak İstanbul 8’inci İdare Mahkemesi, 31 Ocak 2024’te yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yeni planın mahkemenin gerekçelerine göre hazırlandığı belirtildi.
Detaylar ve Plan Açıklamaları
Yeni planda, alanda yaşayacak nüfus 3 bin 869 olarak hesaplandı. Bina yükseklik sınırı 5 ve 6 kat arasında değişirken, alanın yüzde 51’i ticaret ve konut alanı olarak ayrıldı. Arazinin yüzde 49’u ise donatı alanları için ayrıldı.
AKP’li Vekilin Eşinin Sahip Olduğu Arazi
Arazi üzerindeki haklar arasında yüzde 30’u Eyüpsultan Belediyesi, yüzde 22’si Maliye Hazinesi ve yüzde 6’sı özel mülkiyete ait durumda. Belediye, AKP döneminde iki araziyi ihale ile satışa çıkardı. İhale sonucunda araziler, 1.7 milyar liraya Pasifik Gayrimenkul’e satıldı. Şirketin sahibi ise AKP’li Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi, Fatih Erdoğan.