İİT Zirvelerinde Alınan Kararlar
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkeleri bu yıl gerçekleştirilecek zirvede, 2023’te alınan kararların uygulanmasının takibinin yapılması ve İsrail’in Gazze, Batı Şeria, Lübnan ve diğer bölge ülkelerine yönelik saldırılarını durdurması yönünde somut kararlar almayı planlıyor. Geçen yılki zirvede Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Katar, Filistin, Endonezya ve Nijerya’dan oluşan Gazze Temas Grubu’nun kurulması önemli bir adım olmuştu. Temas Grubu, Gazze’deki savaşın durdurulması ve iki devletli çözüme ulaşılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Geçmiş Zirvelerin Çıktıları
Geçen yılki zirvelerde İİT ülkeleri, İsrail’e karşı siyasi, diplomatik ve yasal baskı uygulamaları ile caydırıcı önlemler alınması çağrısında bulunmuş ve BM Güvenlik Konseyi’nden ateşkes kararı alması talep edilmişti. Ayrıca, İsrail’in Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasını engellemesini kınamış ve uluslararası koruma mekanizması oluşturulması yönünde çağrıda bulunmuştu.
İİT’nin Gelecek Planları
Önümüzdeki yıllarda İİT, uluslararası konferanslar düzenleyerek barış sürecini desteklemeyi ve İsrail’in Gazze’de kimyasal silah kullanımı konusunda soruşturma başlatılmasını sağlamayı hedefliyor. Ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail’in işlediği savaş ve insanlık suçlarına ilişkin soruşturmasını hızlandırması için çaba harcayacak.
İslam İşbirliği Teşkilatı, Filistin’e olan desteğini sürdürmeye devam ederken, Türkiye’nin de 2025’te ev sahipliği yapacağı Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısıyla bir yıl süreyle Dönem Başkanlığı’nı üstlenecek. İİT, BM’den sonra dünyadaki tüm Müslümanları temsil eden en büyük hükümetler arası siyasi teşkilat olma özelliğini taşıyor.