GİB Son Verilere Göre Beyanname Artışını Açıkladı
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kira, ücret ve değer artış kazancı gibi gelirlerini beyan etmeyen yüz binlerce mükellef tespit etti. Ancak bu mükellefler, cezai işlem uygulanmadan “pişmanlık” hükmünden yararlanarak vergi borçlarını ödeyebilecek. GİB’nin açıkladığı verilere göre, geçen yıl elde edilen gelirlere ilişkin 1 Mart’ta başlayan gelir vergisi beyan dönemi 5 Nisan’da sona erdi. Bu dönemde 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi ve beyannamelerle 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan edildi. Beyanname sayısında yüzde 27, matrah miktarında yüzde 107 ve hesaplanan vergide yüzde 101 artış sağlandı.
Ödeme Yapmayan Mükelleflere Bildirim ve Cezai İşlem Uyarısı
GİB, kira, ücret ve değer artış kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefleri de tespit etti. Bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idaresi gibi kurumlardan elde edilen bilgiler kullanılarak yapılan analizler sonucunda; kiraya verilen konutlardan gelir elde eden 362 bin, iş yeri olarak kiraya verilen yerlerden gelir elde eden 15 bin ve gayrimenkul alım satım işlemlerinden kazanç sağlayan 32 bin mükellef belirlendi. Ayrıca, ücret gelirini beyan etmeyen 13 bin 100 mükellef de tespit edildi.
Vergi Borcu Olanlar Pişmanlıkla Beyanname Verebilecek
2023’te kira geliri, ücret ya da değer artış kazancı elde eden mükellefler, vergi dairelerine bildirilmeden önce pişmanlıkla beyanname verebilecek. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde, vergi cezası kesilmeden vergiler ödenebilecek. Beyannameler Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilebiliyor ve ödemeler yine çevrim içi olarak banka kartı veya kredi kartı ile yapılabilir. Vergi dairesi tarafından yapılan bildirimler sonrasında ise vergiler cezalı kesilecektir.