FAO tarafından yapılan açıklamaya göre, uluslararası gıda ürünlerinin fiyatlarındaki değişimleri takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre %0,8 düşüşle 127,7 puana geriledi. Endeksin, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Mart 2022’deki rekor seviyesinin %20 altında kalması dikkat çekti. Küresel Gıda Fiyatlarındaki Değişimler Tahıl, Baklagil ve Şeker Fiyatları: Mayıs ayında küresel gıda fiyatları,…
FAO tarafından yapılan açıklamaya göre, uluslararası gıda ürünlerinin fiyatlarındaki değişimleri takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre %0,8 düşüşle 127,7 puana geriledi. Endeksin, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Mart 2022’deki rekor seviyesinin %20 altında kalması dikkat çekti.
Tahıl, Baklagil ve Şeker Fiyatları: Mayıs ayında küresel gıda fiyatları, tahıl, kuru baklagiller ve şeker fiyatlarındaki düşüşlerle geriledi. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi %3,7 azalırken, bir yıl önceki seviyesinin %19,1 üzerinde kaldı. Soya yağı fiyatları Güney Amerika’daki arz artışı ve biyoyakıt talebindeki zayıflık nedeniyle düştü.
Mısır ve Buğday: Tahıl Fiyat Endeksi, küresel mısır fiyatlarındaki düşüşle aylık bazda %1,8, yıllık bazda %8,2 geriledi. Arjantin ve Brezilya’daki güçlü hasat ve ABD’deki rekor mahsul beklentileri fiyatları aşağı çekti. Buğday fiyatları ise küresel talebin zayıflaması ve iyileşen mahsul koşullarıyla düştü.
Süt ve Et: FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi Asya’daki güçlü taleple %0,8 artarken, tereyağı fiyatları tarihi yüksek seviyelerde kalmaya devam etti. Et Fiyat Endeksi ise %1,3 artış gösterdi. Küresel büyükbaş hayvan eti fiyatları, kısıtlı arz ve güçlü talep nedeniyle yeni zirvelere ulaştı.
FAO, küresel tahıl üretim tahminini %2,1 artışla 2,911 milyar tona yükseltti. Daha önce 2,848 milyar ton olarak beklenen üretimde artış yaşandı. FAO’nun değerlendirmelerine göre, küresel gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar devam ederken, arz ve talep dengeleri yakından izlenmeye devam edilecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]