SON GELİŞMELER
--:--:--

Ekranlar değişmedi izleme alışkanlıkları değişti

Televizyon güvenilirliğini korusa da izleyici alışkanlıkları kökten değişiyor. Deneyimli yönetmen Selçuk Esen sosyal medyanın izleyicideki sabır eşiğini saniyelere indirdiğini belirterek “Genç izleyici televizyondan kopmadı sadece beklemeyi bıraktı. Artık içerik platforma değil izleyiciye uyum sağlamak zorunda” dedi. RTÜK tarafından gerçekleştirilen “Medya Kullanım Alışkanlıkları Araştırması” Türkiye’de ekran başında geçirilen sürenin ve medya tercihlerinin dikkat çekici boyutlara ulaştığını…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Ekranlar değişmedi izleme alışkanlıkları değişti

Televizyon güvenilirliğini korusa da izleyici alışkanlıkları kökten değişiyor. Deneyimli yönetmen Selçuk Esen sosyal medyanın izleyicideki sabır eşiğini saniyelere indirdiğini belirterek “Genç izleyici televizyondan kopmadı sadece beklemeyi bıraktı. Artık içerik platforma değil izleyiciye uyum sağlamak zorunda” dedi.

RTÜK tarafından gerçekleştirilen “Medya Kullanım Alışkanlıkları Araştırması” Türkiye’de ekran başında geçirilen sürenin ve medya tercihlerinin dikkat çekici boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Araştırmaya göre Türkiye genelinde günlük ortalama televizyon izleme süresi 3 saat 43 dakika olarak belirlenirken bu süre 65 yaş ve üzeri grupta 5 saat 16 dakikaya kadar çıkıyor. Televizyon ve dijital medya alanında 10 yıllık deneyime sahip Yönetmen Selçuk Esen ise bu veriler ışığında televizyonun geleceğine dair önemli değerlendirmelerde bulunarak asıl dönüşümün teknolojiden ziyade izleyici alışkanlıklarında yaşandığını vurguladı. Televizyonun dijital medya karşısında yenildiği yönündeki görüşleri değerlendiren Selçuk Esen “Televizyon ölmüyor ama izleyici çok net bir şekilde değişti. Artık insanlar yayın saatine göre hayatını planlamıyor. Ne izleyeceğine ne zaman ve ne kadar izleyeceğine kendisi karar veriyor” dedi.

“Rekabet platformlar değil refleksler arasında”

Selçuk Esen “Eskiden izleyici kendisine sunulanı izlerdi. Bugün ise içerik izleyiciye uyum sağlamak zorunda. Bu kural hem dijital hem de geleneksel televizyon için geçerli. İzleyici içeriğe saniyeler içinde karar veriyor. İlk birkaç saniyede bağ kuramayan içerik platformu ne olursa olsun kaybediyor. Bu refleks sosyal medyada oluştu ancak artık tüm ekranlara yayıldı” ifadelerini kullandı.

“Genç izleyici televizyonu değil, beklemeyi reddetti”

Özellikle Z kuşağı ve genç izleyici kitlesinin televizyondan koptuğu yönündeki iddialara da değinen Selçuk Esen, durumun bir reddedişten ziyade bir “hız” beklentisi olduğunu söyleyerek

değerlendirmelerini şöyle sonlandırdı: “Genç izleyici televizyonu tamamen bırakmadı. Sadece ‘saat 20:00’da başlar’ fikrini kabul etmiyor. Onlar için içerik, ihtiyaç duydukları anda orada olmalı. Öte yandan, bu bir kamera ya da platform meselesi de değil. Bu, izleyiciyi anlama meselesi. Önümüzdeki dönemde tartışma ‘televizyon mu, dijital mi?’ sorusundan uzaklaşarak, her bir ekran için doğru anlatım dilini kurma noktasına evrilecek.”

Benzer Haberler
Türkiye’nin Görsel Hafızası Jüri Önünden Geçti: Şehit Mustafa Cambaz 5. Fotoğraf Yarışması’nın Jüri Süreci Tamamlandı
Türkiye’nin Görsel Hafızası Jüri Önünden Geçti: Şehit Mustafa Cambaz 5. Fotoğraf Yarışması’nın Jüri Süreci Tamamlandı
10 Metrekareden Global Tedarik Vizyonuna: Billur İplik’in Yarım Asırlık Başarı Yolculuğu
10 Metrekareden Global Tedarik Vizyonuna: Billur İplik’in Yarım Asırlık Başarı Yolculuğu
Poltio, etkileşim / veri odaklı dijital deneyimler ve e-ticaret alışveriş asistanı çözümleriyle, global büyümesini hızlandırmak üzere 1 milyon dolarlık yatırım turunu tamamladı
Poltio, etkileşim / veri odaklı dijital deneyimler ve e-ticaret alışveriş asistanı çözümleriyle, global büyümesini hızlandırmak üzere 1 milyon dolarlık yatırım turunu tamamladı
Kutsal şehir ziyaretlerinde rezervasyon sorununa üyelik modeliyle çözüm
Kutsal şehir ziyaretlerinde rezervasyon sorununa üyelik modeliyle çözüm
Güneş Sadece Plajlarda Yakmıyor
Güneş Sadece Plajlarda Yakmıyor
Quaid-e-Azam Muhammed Ali Cinnah, 150. Doğum Yıldönümünde İstanbul’da Anıldı
Quaid-e-Azam Muhammed Ali Cinnah, 150. Doğum Yıldönümünde İstanbul’da Anıldı
Finans Haberlerinin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları BORSA KREDİ 'de saklıdır.