Dış ticaret istihbaratı, internetin sunmuş olduğu veritabanlarını en iyi şekilde kullanarak, araştırmacı bir ruh ile bilgi toplama sistematiğidir. Sistematik bir yaklaşım olsa da formülize edilmesi bir hayli zor uzmanlık alanıdır.
Konusunda uzmanların kolayca ulaşabildiği bilgi kaynaklarını, detaylı raporlama ve teknik analiz ile ihracat ve ithalat odaklı kullanan yetişmiş insan kaynağına “dış ticaret istihbarat uzmanı” denir.
Dış Ticaret İstihbarat Uzmanı Ne İş Yapar?
Dış ticaret uzmanı, çalışmakta olduğu kurumun dış ticaret alanındaki derin bilgiye ulaşmasını sağlar, sadece bilgiye ulaşmak ile kalmaz ticari bilgilerin hızlı ve nokta atışı bir şekilde ulaşılmasını hedefler. Görevi hedef pazar tespiti yapmak(detaylı ihracat pazar araştırması), ticari bilgi toplamak, rakip istihbaratı yaparak bir adım önde olmak, rekabet istihbaratında başarılı olmak ve ihracat müşterilerini listelemek şeklinde başlıca sıralanabilir.
Dış ticaret istihbarat uzmanı, kendi firmasını kurup dış ticaret yapabileceği gibi bir firmada beyaz yakalı çalışan pozisyonunda da olabilir.
İster kendi firmasının sahibi ister ise bir firmanın çalışanı olsun, dış ticaret istihbarat uzmanı kendisini sürekli yeni nesil bilgiler ile günceller, dinamik tutar.
Dış Ticaret İstihbarat Uzmanı Maaşları Ne Kadar?
Dış ticaret istihbaratında uzman olan kişiler, ihracat ve ithalat alanında aranan eleman durumundadırlar. Kimi firmalarda sadece dış ticaret uzmanı olarak değerlendirilseler de aslında KOBİ’ilerin orta ve büyük ölçekli firmalarında tek başına sadece ticari istihbarat kanalları kullanarak araştırma yapabilecekleri pozisyonlar mevcuttur. Küçük firmalarda ise hem satış hem pazarlama hem de dış ticaret istihbaratını birlikte yürütebildikleri pozisyonlar vardır.
Genel olarak bir değerlendirme yapmak gerekirse, Türkiye’deki ortalama maaşlar firmadan firmaya değişse de 2022 yılına göre 9.000TL – 20.000TL arasındadır. Maaş aralıkları sektör çalışanlarından sözel olarak edinilmiş bilgileri içerir. Kişilerin uzmanlık deneyimi ve firmaların maaş skalası dolayısıyla maaşlar farklılık göstermektedir. Performans veya satış primleri de hesaba katılırsa ortalama kazançlar da değişecektir.
Dış ticaret uzmanı maaşları Kariyer. net’te görüldüğü üzere yaklaşık olarak bu rakamlara tekabül etmektedir. Henüz dış ticaret istihbarat uzmanı olarak net bir iş pozisyonu bulunmasa da maaşları kıyaslamak açısından en yakın pozisyon olarak görebiliriz.
Nasıl Dış Ticaret İstihbarat Uzmanı Olunur?
Teknik olarak üniversitelerin ilgili bölümlerinde dış ticaret istihbarat uzmanlığı bölümü olmasa da uluslararası ticaret, dış ticaret gibi bölümlerin mezunları kendilerini dış ticaret istihbaratı alanında geliştirebilirler. Dış kaynaklardan alacakları eğitimler ve eğitim sonunda alınan sertifikalar ile uzmanlığa erişmek mümkündür.
Dış Ticaret İstihbaratının Bölümleri Nelerdir?
- Pazar İstihbaratı
Pazar istihbaratı, dünya ticaretinde ihracat yapmak istediğiniz ülkedeki pazara giriş yapmadan önceki kısımları kapsayacağı gibi ihracat başladıktan sonraki aşamalarda da ihracatta pazar araştırması devam eder. Pazar araştırması sırasında uygulayacağınız pazar istihbaratı, dış ticaret istihbaratının ilk ayağını temsil eder.
Pazar istihbaratının belli başlı soruları şunlardır:
- Hedef ülkenin toplam ithalat hacmi ne kadardır?
- Hedef pazardaki rakipler hangi ülkelerdir?
- İthalat gümrük vergi oranları ne kadar?
- İthalat gümrük prosedürleri ve gerekli evraklar, belgeler hangileri?
- Hedef pazara ihracat yapmak için yurtiçinde bir teknik engel var mı?
- Hedef pazara ihracat yapmak için yurtdışında bir teknik engel var mı?
- Pazarın coğrafik yapısı, nüfus dağılımı, enflasyon oranı, alım gücü, kişi başına düşen milli geliri nedir?
- Hedef pazarda yerli rakiplerim de var mı?
- İhracat yapacağınız ülkedeki fiyatlar ne kadar?
- Hedef pazarın büyüme hızı nedir?
- Pazara giriş için en uygun zamanlama ne zamandır?
- Pazar uzaklığı ihracat ve ithalat için önemli bir unsur mudur?
Yukarıdaki sorulara ek başka sorular da üretmek mümkündür. Burada amaç bilinmeyeni bulmak, güncel ve doğru bilgiyi keşfederek somut sonuçlara ulaşmaktır.
İhracat pazar araştırması yapmak oldukça elzem bir konudur ve bu konuyu detaylı bir şekilde ele aldığımız İhracatta Hedef Pazar Araştırması Eğitimi’nde 5 saat 57 dakika boyunca uygulamalı ve örnekleriyle anlattığımız eğitimimize göz atarak bu konuda uzmanlık seviyesinde bilgiye erişebilirsiniz.
- Teknik İstihbarat
Teknik istihbarat kendi arasında bir kaç kısıma ayrılır.
- Patent
Patent ve faydalı model araştırması, yurtdışındaki rakiplerinizin teknik olarak araştırılmasıdır. Rakibiniz hangi ürün için, ne şekilde ve nasıl patent/faydalı model başvurusu yapmış veya başvurusu sonuçlanmış bunu internet üzerinden ücretsiz araştırmanız mümkün.
Yukarıdaki görsel herhangi bir kelime (örnek: furniture) bazında aratılmış ve rastgele bir örnek seçilerek incelenmiştir. Tamamen ücretsiz erişebileceğiniz kaynaklardan rakipleriniz hangi faydalı model veya patent başvurusu yapmış yada patent sahibi araştırabilirsiniz. Sektörünüze yönelik yenilikçi gelişimleri yine dış ticaret istihbaratı kapsamında takip etmeniz mümkün.
- Marka Tescil
Yurtdışı pazara açılırken, girmek istediğiniz hedef ülkede markanızın daha önce tescillenmiş olması yada tescil başvurusunun yapılmış olması o pazara girişinize engel olabilir. Yurtiçi marka tescilinizi almış olabilirsiniz ancak bu durum yurtdışında da markanızın korunacağı anlamı taşımaz.
Ufak bir ayrıntı veya gereksiz bir iş yükü olarak mı görüyorsunuz? Yanılıyorsunuz. İhracat pazar araştırmanızı yaparken yani ihracata başlamadan önce veya hali hazırda ihracat yaptığınız pazarda marka tescilinizi almak size maddi manevi avantaj sağlayacaktır.
Teknik istihbarat konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz Dış Ticaret İstihbarat Eğitimi ve Dış Ticaret Eğitimi verdiğimiz Akademi kısmındaki kurslar bölümünde Teknik İstihbarat Eğitimine göz atabilirsiniz.
- İhale İstihbaratı
İhale İstihbaratı, yurt dışındaki ihaleleri internetten online olarak araştırmak üzerine kuruludur. Sadece ihaleye katılarak doğrudan ihracat yapma uygulanabileceği gibi ihaleyi kazanan firmayı bulup bu firmalara tedarikçi olarak da dolaylı ihracatta müşteri bulma yöntemleri uygulanabilir.
Nihayetinde her ülkedeki ihaleye katılım şartları ve koşulları farklılık göstereceği için Türkiye’den yani ihalenin ülkesinin haricinde başka bir ülkeden ihaleye katılım sağlamak mümkün olmayabilir. İhaleye katılımın şartlarında eğer ki o ülkede bir firma olmak yada çeşitli sertifikasyonlar vs gerekiyorsa katılamamanız normaldir.
Şu an kendisine tedarikçi arayan firmaların karşısına çıkmak için pek akla gelmeyen bu yöntemleri denemenizde fayda olacaktır. Belki de daha önce yurt dışı ihalesine tedarikçi olmuş ve bu şekilde ihracat yapmışsınızdır.
Daha fazla bilgi için internet sitemizde dış ticaret istihbaratı ve dış ticaret eğitimi verdiğimiz Akademi sekmesindeki İhale İstihbaratı eğitimine göz atabilirsiniz.
Not: İçerik https://www.expinno.com/ web sayfasından alınmıştır.