İngiltere’de Depresyon Oranları Çığ Gibi Artıyor
İngiltere merkezli Ulusal İstatistik Ofisi’nin son anket rakamlarına göre, altı kişiden biri orta veya şiddetli depresif semptomlar yaşıyor. Bu oran, önceki üç yıla göre %60 daha yüksek. Artışın arkasında, Covid-19 karantinaları ve yaşam maliyeti krizinin neden olduğu artan zihinsel baskılar olduğu düşünülüyor.
Finlandiyalı Psikologlar Depresyonun Bulaşıcı Olabileceğini İddia Ediyor
Finlandiyalı psikologlar, JAMA Psychiatry dergisinde yayımlanan bir makalede, depresyonun bulaşıcı olabileceği tezini savunuyorlar. Helsinki Üniversitesi’nde psikoloji doçenti Christian Hakulinen liderliğindeki ekip, 700 binden fazla çocuğun 11 yıl boyunca sağlık kayıtlarını inceledi. Yapılan analize göre, sınıftaki bir öğrencide depresyon belirtileri görülmesi durumunda, sınıf arkadaşlarının da en az %9 daha fazla depresyona yakalanma ihtimali olduğu ortaya çıktı. Birden fazla etkilenen sınıf arkadaşı olan öğrencilerin ise depresyon teşhisi konma riski %18 daha yüksek bulundu.
Çalışmada gelir düzeyi gibi değişkenler kontrol edildiğinde bile, depresif bir öğrenci ile sınıf arkadaşları arasındaki ilişkinin devam ettiği görüldü. Ayrıca, etki gücü zamanla azalsa da, öğrencilerin okuldan ayrılmasından sonra 11 yıla kadar devam eden bir etki gözlendi.
Daha önce yapılan araştırmalar da depresyonun bulaşıcı olabileceği hipotezini desteklemişti. Bu sonuçlar, depresyonun yayılmasında sosyal çevrenin ve ilişkilerin öneminin altını çiziyor.