BoJ’un Negatif Faiz Politikasına Son Verme Kararı
Bank of Japan (BoJ), 2016 yılında çoğunlukla güçlenen yenin ihracat ağırlıklı ekonomisine zarar vermesini önlemek ve deflasyonla mücadele kapsamında başladığı negatif faiz politikasına son verme kararı aldı. Büyük şirketlerdeki önemli ücret artışlarının ardından, BoJ kısa vadeli faiz oranlarını yüzde eksi 0,1’den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltti.
BoJ’un Faiz Politikasındaki Değişim
BoJ, 17 yıl aradan sonra yaptığı ilk faiz artırımıyla dünyanın önde gelen merkez bankaları arasında negatif faiz politikasını terk eden son banka oldu. Banka, negatif faiz politikasına son vermenin yanında, 10 yıllık Japon devlet tahvillerine ilişkin getiri eğrisi kontrolünü de sona erdirdi. Başkan Kazuo Ueda, diğer merkez bankaları gibi kısa vadeli faiz oranlarını hedefleyen “normal para politikası”na dönüşten söz etti.
Uzmanların Değerlendirmesi
Faiz oranlarındaki geri dönüş hisse senedi piyasalarını desteklerken, Japon yeni şaşırtıcı şekilde baskı altına girdi. Analistler, yenin tepkisinin belirsiz görünümün bir sonucu olduğunu belirterek, BoJ’un önümüzdeki dönemde atacağı adımlar konusunda net bir işaret vermediğini ifade ettiler.
Global Merkez Bankalarının Politika Değişimleri
Küresel finansal kriz sonrasında merkez bankalarının faiz politikalarındaki değişimler dikkat çekti. Fed, ECB ve BoJ, faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelere çekerek parasal genişleme politikalarını uyguladı. ECB, negatif faiz oranları uygulayarak ekonomik faaliyeti canlandırmaya çalışırken, BoJ’un negatif faiz politikasına son vermesi sektörde dikkat çekti.
Japon Ekonomisindeki Beklentiler
BoJ’un faiz adımlarının Japon ekonomisinde nasıl bir etki yaratacağı merak konusu. Uzmanlar, faiz oranlarının yavaş yavaş artmasının küresel sermaye piyasaları üzerinde şimdilik az etkiye sahip olacağını belirtirken, Japon sermayesinin geri dönmesi için daha belirgin faiz artışlarının gerekebileceği konusunda uyarıda bulundular.
Gelecek İçin Beklentiler
BoJ’un faiz politikasındaki değişimin Japonya’da finansman koşullarını etkileyeceği ve enflasyonu güçlendirebileceği belirtiliyor. Ancak, hane halklarının geri ödemelerindeki artış ve tüketimde olası düşüşler üzerinde de endişeler bulunuyor. BoJ’un önümüzdeki dönemde nasıl bir politika izleyeceği ve ekonomide nasıl bir gelişme yaşanacağı yakından takip edilecek.