Fed’in Para Politikası ve ABD Ekonomisi
ABD Merkez Bankası (Fed), sıkı para politikasını bu aydan itibaren yavaş yavaş gevşetmeye başlayabilir. Ancak, yıl sonuna kadar atılacak adımların büyüklüğü belirsizliğini koruyor. Analistlere göre, bu hafta açıklanacak istihdam ağırlıklı veriler, Fed’in gelecekte atacağı adımları belirlemede kritik olabilir. Cuma günü açıklanan verilere göre, Fed’in enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi beklentiler dahilinde artarken, Michigan Üniversitesi’nce ölçülen tüketici güven endeksi yukarı yönlü bir revizyonla sonuçlandı.
Avrupa ve ECB
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avro Bölgesi’nde enflasyonist baskıların azalması nedeniyle bu yıl içinde iki faiz indirimi daha yapabilir. Almanya’da ise aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nin başarısı dikkat çekti. Cuma günü gerçekleşen seçimlerde, AfD Thüringen Eyalet Meclisi’nde yüzde 30,8 oy alarak birinci oldu. Almanya’da Thüringen eyaletinde sandık çıkış anketlerine göre 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde aşırı sağ, ilk kez bir eyalet parlamentosu seçiminde ilk sırayı aldı.
Asya ve Japonya
Asya’da, Çin’de açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve Japonya’da Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri ekonomik aktiviteleri etkiledi. Çin’de imalat sanayisindeki daralma devam ederken, Japonya’da TÜFE’nin beklentilerin üzerinde artması Japonya Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda faiz artırımı yapacağı beklentilerini güçlendirebilir.
Yurt İçi Piyasalar
Türkiye’de Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi Perşembe günü alış ağırlıklı bir seyir izledi. Bugün ise gözler ikinci çeyrek büyüme verilerine çevrildi. Beklentilere göre, Gayrisafi Yurt içi Hasıla’nın (GSYH) yıllık bazda yüzde 3 artması tahmin ediliyor. Öte yandan yarın açıklanacak enflasyon verileri de yakından takip ediliyor.
Bu gelişmeler ışığında, küresel ekonomilerdeki belirsizlikler ve merkez bankalarının alacakları kararlar ekonomik dengeler üzerinde etkili olmaya devam ediyor.