Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Habur Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunarak Irak ile ticaretin önemini vurguladı. Bölgesel lojistik ve enerji koridorlarına dikkat çekti.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarındaki tır parkı ile Habur Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu. Şırnak Valisi Birol Ekici’den çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Bolat, Habur’un Türkiye’nin en önemli ihracat kapılarından biri olduğunu belirtti.
Habur Sınır Kapısı’nın dış ticaret ve ihracat açısından kritik önem taşıdığını ifade eden Bolat, 3 yıl önce Irak ile dış ticaret hacminin yaklaşık 20 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Pandemi sonrası dönemde bu rakamın 14,5 milyar dolara yaklaştığını söyledi.
Bakan Bolat, Irak’ta yeni kurulan hükümetin önümüzdeki hafta Ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ve bu ziyaret kapsamında iş forumları, sektörel buluşmalar ve liderler arası görüşmeler yapılacağını aktardı. Bu görüşmelerin Habur geçiş noktasındaki ticaret hacmini artırması bekleniyor.
Körfez’deki mevcut sıcak savaş ortamı ve Hürmüz Boğazı’nın durumu göz önüne alındığında, Irak ve Suriye üzerindeki ulaşım ve enerji hatlarının stratejik öneminin arttığını vurgulayan Bolat, Kerkük-Ceyhan Boru Hattı’nın tekrar önem kazandığını belirtti. Ayrıca, Basra Körfezi’nden başlayıp Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanacak Kalkınma Yolu Projesi’nin de stratejik önemine dikkat çekti.
Suriye ile gümrük kapılarındaki iş birliğine de değinen Bolat, Nusaybin-Kamışlı Gümrük Kapısı’nın yıl sonuna kadar açılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Mezopotamya’nın merkezindeki bu gelişmelerin, bölge ülkeleri arasındaki ticareti, yatırımları ve ekonomik entegrasyonu hızlandıracağını ifade etti.
Suudi Arabistan’ın 14 yıldır kapalı olan transit ticaret vizelerini açma kararı aldığını ve Türk taşımacılarının Irak üzerinden Körfez ülkelerine ulaşım sağlayabildiğini aktaran Bolat, Hatay Cilvegözü ve Kilis Öncüpınar kapılarından Suriye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelere de transit ticaretin hızlandığını söyledi. Günde yaklaşık 300 Türk tırının Suriye üzerinden transit geçiş yapabildiğini belirtti.
Habur Gümrük Kapısı’nın, Kapıkule kadar önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Bolat, bu yılın ilk 6 ayında günlük ortalama 2 bin araç girişi ve çıkışı gerçekleştiğini, temmuz ayında bu rakamın 2 bin 500’e yükseldiğini açıkladı. Irak’taki ASYCUDA sistemi ile ilgili düzenlemelerin tamamlanmasıyla Türkiye-Irak ticaretinin daha da yükseleceğine inandığını kaydetti.
Bakan Bolat, Habur Gümrük Kapısı’nda yapılan modernizasyon çalışmaları kapsamında peron sayısının 24’ten 32’ye çıkarıldığını ve bunun gümrük işlemlerinde kapasiteyi artırdığını belirtti. Bu altyapı ile Habur’un dış ticaretteki stratejik rolünü sürdürdüğünü ifade etti. Türkiye’nin, gümrük kapılarındaki modern altyapısı ve artan hizmet kapasitesiyle bölgesel ticaretin önemli merkezlerinden biri olma yolunda ilerlediğini sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]