ABD Başkanı Trump, İran barış görüşmelerindeki çıkmaz sonrası olası askeri harekatı ulusal güvenlik kabinesiyle görüşecek. İran’ın barış şartları metnini eleştiren Trump, ateşkesi zayıf buldu.
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile süren barış görüşmelerinin çıkmaza girmesinin ardından Tahran’a yönelik olası bir askeri harekatı ulusal güvenlik kabinesiyle görüşeceğini duyurdu. Trump, daha önce İran’ın arabulucu Pakistan aracılığıyla ilettiği barış şartları metnini ‘berbat’ olarak nitelendirerek ateşkesin zayıf olduğunu belirtmişti.
İran’ın ilettiği metinle ilgili konuşan Trump, metni tam olarak okuyamadığını ancak ateşkes önerisinin kendisi için zayıf kaldığını ifade etmişti. Bu açıklama, ABD ve İran arasındaki diplomatik süreçte tansiyonun yükseldiğini gösterdi.
Ateşkes sürecini ve barış umutlarını zayıflatan bu gelişmenin ardından Trump yönetimi, İran’a yönelik olası bir askeri harekat planını tekrar değerlendirme kararı aldı. Bu adım, bölgedeki gerilimi daha da artırabilecek nitelikte.
Şubat ayında ABD-İsrail güçlerinin İran’a yönelik başlattığı ve bölge ülkelerini de etkileyen çatışmaların ardından ilan edilen ateşkes arası, Trump’ın bu yeni hamlesiyle sona erebilir. ABD Başkanı’nın bu konuyu kabineyle görüşmesi, olası askeri operasyonların detaylarının belirlenmesi açısından önem taşıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]