KOBİ’lerin Geliştirilmesi
2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne göre, KOBİ’lerin geliştirilmesi için yapılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda sanayinin, üretim ve yatırımların desteklenmesi ve KOBİ’lerin rekabetçi bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor.
KOSGEB Destekleri
Geçen yıl KOSGEB tarafından 48 bin 761 KOBİ desteklenirken, bu rakamın yıl sonunda 51 bine çıkarılması planlanıyor. Gelecek yıllarda desteklenen KOBİ sayısının artarak 54 bine ulaşması hedefleniyor. Ayrıca KOSGEB, dijital dönüşüm konusundaki yatırım giderlerini destekleyerek 120 işletmeye destek sağlayacak.
Girişimcilik Belgesi ve Destekleri
Başkanlıktan girişimcilik belgesi almaya hak kazanan kadın sayısının artırılması hedefleniyor. 2025 yılı sonuna kadar 52 bin 500 kadının belge almaya hak kazanması planlanıyor. Ayrıca başkanlıkça desteklenen girişimci kadın sayısının da artırılarak 2027’de 8 bin 750’ye ulaşması bekleniyor.
İhracat ve İmalat Sanayisi
Verilen desteklerle KOBİ’lerin ihracattaki paylarının artırılması amaçlanıyor. Gelecek yıllarda KOBİ’lerin ihracattaki payının yükselerek yüzde 38’e çıkması hedefleniyor. Ayrıca imalat sanayisinin desteklenmesi için KOSGEB’in faaliyetlerinde imalat sanayisinin payının artırılması öngörülüyor.
Ülkede yerli ürünlerin desteklenmesi ve yeşil dönüşüm konusunda da çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda yerli üretimine destek sağlanan ürün sayısının artırılması ve yeşil dönüşüm konusunda desteklenen işletme sayısının 1100’e ulaşması hedefleniyor.